Fedt, gerne mættet fedt som fx smør, og grøntsager er vigtige elementer for at leve sundt.

Fedt, gerne mættet fedt som fx smør, og grøntsager er vigtige elementer for at leve sundt. Sundhedsstyrelsen kan vel dårligt blive ved med at holde fast ved deres nuværende tåbelige kostråd med kulhydrater fra korn i centrum?
https://www.cbsnews.com/news/large-study-suggests-carbs-not-fats-bad-for-you/

Kommentarer

Povl Kvols sagde…
Måske er det ikke helt så enkelt, at det bare er at forkaste allede traditionelle kostråd, og så bare spise fedt i mængder, mens man undgår frugt og fuldkorn.

"...too many carbohydrates -- especially the refined, processed kinds of carbs -- that may be the real killer."

"...the best diets will include a balance of carbohydrates and fats..."

Det er absolut en spændende undersøgelse, der bør give stof til eftertanke. Men LCHF er det altså ikke, og den giver heller ikke meget mening for mig - specielt med dette citat: "Your diet should consist of healthy carbs, lean protein, and plenty of fruits and vegetables. Remember to avoid processed snacks that contain trans and saturated fats, and opt for a healthy carb source."
Povl Kvols nej, det er ikke "nemt", men rådene om at holde sig helt fra fedt er ikke ret godt... Og min erfaring er, at det er af betydning at holde sig fra industrielt forarbejdede fødevarer, for de er ikke hvad de giver sig ud for at være...
Povl Kvols Fedt, inklusive mættet fedt, bærer mange vitaminer og er basis for mange af vores hormoner, så en fedtforskrækket diæt vil påvirke hele vores stofskifte og trivsel negativt.
Grønsager og frugt rummer kulhydrat, ja, men man kan stort spise alt det, man overhovedet orker, fordi kalorietætheden er lav og optagelsen bremses ufordøjelige fibre. Omvendt giver netop forarbejdede kulhydrater mulighed for at indtage nærmest uendelige mængder energi, typisk i form at sukker, mel og stivelse. Sammenlign eksempelvis indholdsfortegnelsen på en pose frosne grønsager med en tilsvarende mængde pasta, sodavand eller chips for den sags skyld – der er størrelsesordener til forskel.
Ingen siger, at det så betyder, at man skal vælge en anden ensidig diæt. Konsensus er vel snarere, at man netop skal variere med omtanke og øje for kvalitet. Desværre kan det kræve en del opmærksomhed på detaljer – fx i forhold til om brød er bagt på ægte fuldkornsmel, eller lavet af maltfarvet raffineret mel uden kim og skaldele.
Povl Kvols sagde…
Jeg opponerer mest imod budskabet om, at man bare skal spise masser af fedt. Smør og bacon er jo da ikke ligefrem det artiklen fremhæver som "lean protein", og korn, især fuldkorn, må stadig høre under kategorien "healthy carbs".
Povl Kvols alle overforsimplede budskaber mister jo pointer... Det fritager ikke folk fra at tænke. Men nogen studier peger på at markant federe kost - helt op mod 60 af energien fint må komme fra fedt - men det betyder jo ikke at det det samlede energi indtag skal stige.
Povl Kvols sagde…
Peder Thorsø Lauridsen præcis! Jeg tror rigtig mange let kommer til at fokusere på High Fat -delen af LCHF. Skær ned på kulhydraterne, og du må æde løs af fedt og fed mad. Det er lige så forkert som slankekure, hvor folk fjerner fedt, og skruer op for kulhydrater med små "uskyldige" mellemmåltider med tørret frugt, tranebær, rosiner, dadler, pærer, bananer. "Det er jo sund frugt"!

Populære opslag fra denne blog